Företag

Att driva företag

Det är både kul och utmanande att driva företag, men det är mycket man behöver tänka på, oavsett om du väljer att starta ett företag eller ta över ett befintligt.

Vilken bransch?

De flesta väljer att driva företag i en bransch de känner till. Det kan vara egenföretagaren som besitter specialkunskaperna eller har intresse för någon typ av verksamhet, vare sig det är äldreomsorg, städ, restaurang eller detaljhandel. Du behöver inte vara expert inom området om du anställer personer som har kunskapen du saknar. I valet av bransch ska du drivas av nyfikenhet för just det affärsområdet, kanske ha viljan att driva förändringsarbetet inom branschen och på köpet göra ditt företag unikt.

Ta över eller starta från grunden?

Att starta ett företag från grunden finns det många fördelar med, såsom att slippa bli överraskad av gamla skulder. Du behöver inte ta över anställda, du kan skräddarsy din verksamhet och kan börja med ett litet kapital. Fördelen med att ta över ett företag är att du redan har ett kundunderlag, kan se omsättningen och kan tjäna pengar från första dagen. Ett enkelt och smidigt sätt att köpa företag som är till salu är att anlita en företagsmäklare. Du kan också driva ett franchiseföretag och får hjälp av en etablerad företagskedja med ett färdigutvecklat koncept.

Bolagsform

Innan firman ska startas ska du tänka på hur du ska driva företaget. De vanligaste bolagsformerna är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Bolagsverket kan ge dig information och hjälpa dig med att hitta rätt företagsform.

Lagar och regler

På Skatteverkets hemsida finns samlad information om vilka skatteregler som gäller för företagare. De anordnar kostnadsfria informationsträffar för företagare. Även om du anlitar en revisor som bokför och hjälper dig med deklarationen skadar det inte att du går kurser i företagsekonomi. Ta kontakt med ditt lokala Komvux eller kolla de kurser som finns på distans.